Je bekijkt nu Klassiek voor beginners

Klassiek voor beginners

Ben je als beginnende pianist opzoek naar een klassiek stuk, dan is dat best moeilijk. Componisten proberen vaak met hun stuk te laten zien hoe goed ze kunnen componeren. Met inwikkelde toonsoorten, melodieën en harmonieën willen ze hun kunsten laten zien. Maar toch zijn er ook pianostukken die heel goed voor een beginner zijn te spelen. Bijvoorbeeld van Beethoven, Mozart en Bach hebben stukken geschreven die helemaal niet moeilijk en prima voor een beginner zijn te spelen. Ze klinken je denk ik zelfs wel bekend in de oren.
Hieronder volgen een aantal voorbeelden en als je zin hebt….. heel veel plezier met spelen.

menuet in G majeur BachMenuet in G-Majeur – Christian Petzold

Deze melodie kan je absoluut. Erg leuk om mee te beginnen omdat hij helemaal niet moeilijk is. Het is geschreven in G-majeur (je moet dan de F dus spelen als een F#). Deze menuet is maar 32 maten lang. Het is niet helemaal duidelijk of het van Christian Petzold is of van Johann Sebastian Bach. Het verhaal gaat dat Christian Petzold het heeft gecomponeerd maar dat de vrouw van Bach het samen met stukken van Bach en nog andere componisten in één boek had samen gevoegd.
Maar eigenlijk maakt het niet uit. Het is een leuk stuk om te spelen. Mocht je afvragen wat het kleine vreemde tekentje boven de noot in de 3e maat is, luister het filmpje dan. Je hoort het vanzelf. Probeer maar na te doen. Mocht het niet lukken, je kan de noot ook ‘gewoon’ spelen.

Hier onder volgt een voorbeeld hoe de notenbeeld er ‘ongeveer’ uitzien,.
klassiek voor beginners menuet in g-majeur

Bekijk hier het Youtube filmpje van het menuet in G-Majeur van Christian Petzold

 

klassiek voor beginners Prelude in C majeur, BWV 846 – Johan Sebastian Bach

Dit muziek stuk bestaat uit een hele reeks aan akkoorden, die arpeggio gespeeld moeten worden. Arpeggio betekend, gebroken – noot voor noot.
Bij dit stuk is de gemakkelijkste manier om het te leren om eerst de akkoorden te oefenen. De groepjes van achten, sla deze steeds consequent aan. Daarna kun je de muziek spelen zoals het geschreven staat. Let trouwens wel goed op de toonsoort, deze verandert na een paar maten om uiteindelijk weer in C-majeur te eindigen.
Deze prelude is wél echt van Johann Sebastian Bach en maakt deel uit van een serie van 48 preludes en fuga’s.

Hier een voorbeeld van de eerste regel van deze prelude

klassiek voor beginners prelude van bac

 

Zo klinkt het: Bekijk hier het Youtube filmpje van de prelude in C majeur (klik hier)

 

mozart k1 nannerlMenuet in G majeur, K 1 – W.A. Mozart

Dit menuet schreef Mozart toen hij een jaar of vijf of zes jaar oud was. Zijn vader heeft het, met enkele stukken die hij voor Nannerl, het zusje van Mozart, geschreven had in een boek opgeschreven. Je speelt met je rechterhand de melodie en speelt met je linkerhand een herhaling, maar dan 9 tonen lager. Mozart maakte al vroeg gebruik van intervallen en wist hoe hij die in de muziek gebruiken kon.

Voorbeeldje 1e regel:

mozart menuet in g

Beluister hier het Menuet van Mozart in G majeur (klik hier)

 

Eric SatieGymnopédie no1 – Erik Satie

Dit muziekstuk, van Erik Satie, wat wat moderner dan de drie hier eerder genoemd. Het is geschreven tijdens het impressionisme (in 1880). Het impressionisme is een tijdperk waarin de muziek wat vrijer werd, de standaard opbouw verdween. Satie werk met akkoorden die je waarschijnlijk nog niet eerder hebt gehoord. Trouwens dit stuk heeft 2 kruizen als voorteken, dat betekend dat de F een F# wordt en de C een C#. Verder speel je de melodie met de rechterhand en je linkerhand maakt sprongetjes om de basnoten en de akkoorden te spelen. Bekijk het filmpje als je er niet goed uitkomt.

Eerste regel van de Gymnopédie

Satie gymnopdie 1

Zo klinkt het Gymnopédie no. 1 van Satie, luister maar. (klink hier)

 

Fröhlicher Landmann – Robert Schumann

Dit melodietje van Fröhlichter Landmann (vrolijke boer) van Schumann ken je waarschijnlijk wel. Maar ik denk niet als een klassiek stuk, meer als een bekend Sinterklaasliedje – Hij komt, hij komt, die lieve goed Sint.

Misschien is dit niet het gemakkelijkste stuk in dit rijtje, maar als je goed oefent kom je er vast wel. Het lastige zit hem er vooral in dat je de melodie met je linkerhand speelt.

Eerste regel:

schumann

 

Klik hier voor het Youtube filmpje en beluister de melodie van Fröhlicher Landmann

 

fur elise beethovenFür Elise – Ludwig van Beethoven

Deze mag natuurlijk niet missen in het geheel. Je hebt hem vast wel eens gehoord en misschien weleens gespeeld. De meeste mensen kennen alleen het eerste gedeelte en misschien het verstandig om daarmee te beginnen. Vanaf maat 23 wordt het best moeilijk. Zie je trouwens ‘Ped’ staan onderaan de notenbalk? Druk daar het pedaal in en stop waar het haakje ophoud. Je moet wel even oefen hierop, het is best ingewikkeld om met je handen te spelen en je voet te gebruiken voor het pedaal.
Meer dan 200 jaar geleden heeft Ludwig geschreven voor Elise en nu speel jij het straks voor familie en vrienden. Leuk toch?

Eerste regel voorbeeld:

beethoven fur elise

 

Youtube filmpje met voorbeeld op de piano hoe je het stuk van Beethoven kunt spelen (klik hier)