Je bekijkt nu Étude-Tableaux nr. 5: Appassionato – Sergej Rachmaninov

Étude-Tableaux nr. 5: Appassionato – Sergej Rachmaninov

Op 11 september 2022 speelde meesterpianist Anna Vinnitskaya in Podium Klassiek

De Russische meesterpianist Anna Vinnitskaya maakte zichzelf internationaal bekend met optredens bij alle grote orkesten. Vorig jaar ging ze nog op tournee met de Berliner Philharmoniker. Vinnitskaya speelt eerder op zondagmiddag 11 september 2022 het Eerste Pianoconcert van Tsjaikovski met het Nederlands Philharmonisch Orkest en kwam ze meteen na afloop naar de studio van Podium Klassiek, om haar muzikale kunsten te tonen.

Études-Tableaux

De Études-tableaux (opus 33 en 39) zijn twee sets van etudes voor piano solo gecomponeerd door de Russische componist Sergej Rachmaninov (1873-1943). Rachmaninov liet zich bij het componeren van de etudes inspireren door enkele schilderijen. Welke dat waren, is niet geheel duidelijk (hetgeen overigens Rachmaninovs intentie was). In 1930 werden enkele Études-Tableaux uit beide sets (met goedkeuring van Rachmaninov) door Ottorino Respighi georkestreerd.

Études-Tableaux opus 33

Rachmaninov componeerde deze reeks Études-Tableaux in 1911 toen hij op het landgoed Ivanovka (zijn zomerresidentie), verbleef. Hoewel het de bedoeling was dat dit werk negen etudes zou tellen, omvatte de eerste uitgave slechts 6 etudes. De nummers 3 en 5 werden er na zijn dood aan toegevoegd. De compositie die oorspronkelijk bedoeld was als nummer 4 werd door Rachmaninov gebruikt voor de etudes met opusnummer 39, waar het nummer 6 heeft gekregen. De eerste etude, in f-mineur heeft een plechtig marsritme en in het einde ervan zit een korte verwijzing naar de klaagzang Dies Irae, zoals hij dat ook deed in het Dodeneiland (opus 29) en nog eens later zou doen in de Rapsodie op een thema van Paganini (opus 43, variatie nr. 6) en de Symfonische dansen (opus 45).

Anna Vinnitskaya speelde zondag 11 september 2022 uit Opus 33 nummer 5 in es mineur – Non allegro.