Je bekijkt nu Piano spelen met kleuren

Piano spelen met kleuren

Piano leren spelen zonder noten.

Piano spelen is ontzetten leuk en met pianoles wordt je daarin geholpen. Een dingetje is niet zo leuk aan pianoles, dat is het noten lezen. Wanneer je lezen kan is dat geen probleem. Het wordt er niet leuker op, maar het is een minder groot probleem.
Maar wat als je niet lezen kunt? Als je niet begrijpt dat een letter C een toets op de piano is en dat bij de letter C ook een noot in het boek hoort. Daarom is er een mooie manier bedacht om dit wel te kunnen leren. Piano leren spelen met kleuren. Speciaal voor kleine kinderen en mensen met een verstandelijke beperking.

Ze leren met twee handen spelen op piano, keyboard of orgel. Meestal wordt bij de lesmethode gekleurde stickertjes geleverd die op de toetsen geplakt kunnen worden. Soms is er een CD bij, waarmee de melodie al vast geluisterd kan worden en daarna nagespeeld.

Voor wie is piano leren spelen met kleur geschikt?

Deze methode is speciaal geschikt voor mensen die (nog) niet de capaciteit hebben om letters en symbolen te leren lezen. Je kan dan denken aan kleine kinderen, kinderen die moeite hebben om te lezen en mensen met een verstandelijke handicap. Met de kleurenmethode hebben ze  toch de mogelijkheid om een instrument te bespelen en daarin uitgedaagd worden. Muziek maar namelijk bepaalde emoties los waardoor er plezier gemaakt kan worden. Plezier maken moet voorop staan, terwijl de uitdaging ook niet uit het oog verloren moet worden.

Hoe werkt het?

piano spelen met kleur

Het is vooral bedoelt voor piano, keyboard en orgel, met het kan met alle toetsinstrumenten. Je merkt dat je al heel snel grote stappen kan zetten. Wat voor een klein kind en iemand met een verstandelijke beperking heel belangrijk is, anders wordt de uitdaging te groot en lukt het niet. Ze zullen dan te veel moeten oefenen voordat er resultaat bereikt wordt. Meestal is het ook belangrijk dat ze de melodie kunnen  horen, zodat ze weten hoe de melodie moet klinken. Vaak helpt dat al, zeker als het hen zelf daarna ook lukt. Je kunt het zelf eerst voorspelen, maar bij sommige methodes zijn er ook CD’s beschikbaar of kun je de melodie via Youtube laten horen.

Het eerste laten horen van de melodie maakt het (na)spelen gemakkelijker omdat het sneller te snappen is voor de hersenen die nog niet goed ontwikkeld zijn.

Muziek in kleur van Thijs Snoeijer

Piano spelen met kleuren. Bij dit boek wordt gekleurde stickers mee geleverd die je op de toetsen kunt plakken. In het boek staan o.a. de liedjes Advocaatje leef je nog, ‘k Zag twee beren broodje smeren, Drie maal drie  enz. Van deze serie zijn twee boekjes.

Muziek in kleur
Muziek in kleur deel 2

Spellen met noten

Spellen met noten heeft 2 deeltje waarin Boef, Frank de Kat en hun vrienden de leerling mee nemen op het muzikale pad. Ze komen langs leuke opdrachten en spelletjes dien hen wegwijs maken in de wereld van het muzikale alfabet en de notenbalk. Deze boeken beginnen ook met noten leren lezen via kleuren. Het doel is van deze boeken is, dat ze uiteindelijk wel noten kunnen lezen. Een verrassende aanvulling op de lesboeken van de Hal Leonard Pianomethode!

spellen met noten
Spellen met noten 2