Je bekijkt nu Piano spelen op jonge leeftijd

Piano spelen op jonge leeftijd

Dat muziek luisteren goed is voor kinderen is al lang bewezen. Het helpt o.a. bij de emotionele ontwikkeling. Dit kan al op heel jonge leeftijd, laat een jong kind maar muziek luisteren en al snel zullen ze meebewegen met het ritme van de muziek.

Muziek maken is ook belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Soms hebben ze op jonge leeftijd al een voorkeur voor de piano. Piano spelen op jonge leeftijd is een logische keus. Je hoeft je vinger namelijk maar op een toets te drukken en er komt geluid uit.

Piano spelen op jonge leeftijd

Pianoles op jonge leeftijd ontwikkelt op een speelse manier bij het kind vaardigheden die voor de rest van zijn of haar leven handig en belangrijk zijn. Bijvoorbeeld het luisteren (klinkt het goed wat ik speel), goed lezen (noten en de theorie), emoties (klinkt het liedje droevig of juist niet) en uitbreiding van hun woordenschat (ze komen woorden tegen die ze nog nooit gehoord hebben)

Daarnaast is het goed om nieuwe vaardigheden te leren en het besef dat je daar iets voor moet doen, namelijk oefenen. Natuurlijk wordt niet ieder kind een beroemde pianist, maar leert het wel door oefenen dat het steeds een stukje verder komt en hoe leuk is dat?

De volgende lesboeken zijn leuke boeken om met heel jonge kinderen een begin te maken met pianospelen.

Bijdehandjes

Van deze serie zijn 3 boekjes. Deeltje 1 is voor kinderen van 5-7 jaar. De 25 liedjes die in het boek staan lopen op in moeilijkheidsgraad. Het eerste liedje begint met 2-toon en daarna volgen de 3-, 4- en 5-toonsliedjes. Er is veel aandacht voor de linkerhand, het spelen met beide handen en samen spelen.

Elk liedje heeft 2 bladzijden. De rechterbladzij voor de leerling met daarop een toetsenbord, tekst en een tekening. Op de linkerbladzij voor de docent met notenvoorbeeld en instructies. Extra in dit boek zijn ritmekaartjes. Deze kaartjes worden gebruikt voor klap- en raadspelletjes om het ritme van de liedjes te leren.

Deeltje 2 is voor kinderen van 6-8 jaar. Het boek bestaat uit 28 liedjes. Deze liedjes lopen op in moeilijkheidsgraad. De liedjes worden gespeeld vanaf 5 tonen en worden uitgebreid naar 8 tonen. Ook hierin is veel aandacht voor de linkerhand, spelen met beide handen en samenspel. Het boek is een mooie aanvulling op boekhttps://123pianomuziek.nl/product/bijdehandjes-1/ 1, maar niet perse nodig om boek 1 gespeeld te hebben. Naast de gewoonlijke oefeningen en oefenliedjes staan in dit boek ook Sinterklaas-, Kerst- en Verjaardagsliedjes

Het Muisjesboek is een speelboek voor kinderen van 5-8 jaar en is te gebruiken als aanvulling bij deel 1 en 2. De inhoud van het boek bevat o.a. fantasie-speelopdrachten en een grote verteltekening over componisten en hun bekende pianostukken. Daarnaast zijn er in dit boek grappige muisjes getekend, vandaar de naam Muisjesboek.

Alfreds Basic Piano Prep Course

Alfred’s basisvoorbereiding. Deze serie is speciaal bedoeld om jonge kinderen, vanaf 5 jaar, voor te bereiden op pianospelen. Door het gebruik van aansprekende muziek en leuke illustraties slaat dit boek erg aan bij kinderen. In de boeken wordt rekening gehouden met de kleine handen van de jonge beginners en het feit dat ze een korte spanningsboog hebben en snel afgeleid zijn. Al snel kan de jonge student ‘Merrily we rol along’ spelen. De volledige cursus bestaat uit 6 delen. De cursus komt het best tot zijn recht als het gevolgd wordt met een pianoleraar of een ervaren muzikant.

Muziekkabouter in pianoland

Voor piano spelen op jonge leeftijd is Muziekkabouters een auditieve pianomethode voor kinderen van 5-6 jaar. Hierin zijn 4 belangrijke kenmerken verwerkt.  Liedjes leren zingen, voorspelen en naspelen op de piano, bewegen op muziek, pianotechnieken leren op een speelse manier en luisteren naar muziek. Allerlei noten, maten en ritmes worden uitgelegd door de muziekkabouters.

Muziekkabouters in pianoland heeft 2 deeltjes en elk deeltje heeft ook een boek voor de docent en/of ouder met uitgebreide informatie hoe de lessen aan de jonge kinderen gegeven kunnen worden.
Deel 1 bestaat vooral uit liedjes zingen, voorspelen en naspelen op de piano. In het boek zijn knip en knutselbladen, ritmekaartjes  en andere leuke spelletjes.
In deel 2 zitten liedjes die op gehoor aangeleerd worden, Kabouter Notenbalk speelt een grote rol en er zitten ook in dit deel spelletjes, knipbladen en notenflitskaarten.