Je bekijkt nu Engelse Suites van Bach geven rust

Engelse Suites van Bach geven rust

Engelse Suites van Bach een bron van troost en rust, Gijs Scholten van Asschalt legt uit waarom.

Acteur Gijs Scholten van Asschat is een fervent muziekliefhebber. Onder andere de pianomuziek van Bach is onderdeel van zijn leven geworden. Scholten van Asschat legt in Podium Witteman uit waarom deze muziek hem rust brengt. Hij kende wel muziek van Bach, maar heeft via een goede vriend van hem kennis gemaakt met de Engelse en Franse Suites van Bach. Hij is van deze muziek gaan houden, verdwijnt helemaal in de muziek, zegt hij zelf.

Wanneer hij ’s avonds nog moet werken en al een hele dag achter zich heeft, neemt hij met deze muziek een rustmoment. Door zich te concentreren op het pianospel van de linker- of rechterhand kan hij de hele dag daarvoor vergeten, en daar zijn de Engelse en Franse Suites van Bach uitstekend geschikt voor. De muziek is zelfs troostend. Het grappige vindt Scholten van Asschat dat de muziek hem al bekend voorkwam en merkte dat het melodietje dezelfde was als van het Nintendo spelletje dat hij vroeger speelde.

Bij 123pianomuziek.nl hebben we de bladmuziek van de Engelse Suite o.a. in de uitgave van Henle Verlag en Baerenreiter Musik Verlag. Deze beide uitgave zijn een verzameling van BWV 806 tot 811, en omvatten de zes Engelse Suiten van Johann Sebastian Bach. Er zijn ook anderen uitgaven, maar deze twee zijn wel het prettigste om mee te werken.

De Belgische piano Florian Noack speelt in deze uitzending van Podium Witteman de prelude uit de Tweede Engelse Suite. (Engelse Suite nr.2: deel 1 – Prelude van J.S. Bach BWV.807). In volgende video kun je Florian dit stuk zien spelen.

Kijk voor de hele uitzending van Podium Witteman met o.a. Gijs Scholte van Asschalt.