Je bekijkt nu Nocturne, muziek van de nacht

Nocturne, muziek van de nacht

Nocturne nachtgebed

Nocturne Gebed

Nocturne (nachtgebed) is een onderdeel van het getijdengebed dat gebruikt wordt in de Katholieke Kerk. Dit nachtgebed komt voor in de metten en de dodenofficie. De metten is het 1e gebed (nachtgebed) in het getijdengebed. De dodenofficie is het gebed bij de dodenwake.

De samenstelling en het aantal van de nocturne zelf mocht door de bisschop zelf bepaald worden. Dus dat verschilde per bisdom. Zo’n nachtgebed bestond uit een aantal lezingen en psalmen. Het aantal lezingen en psalmen was per dag verschillend, net wat de bisschop bepaald had.

Nocturne Muziekgenre

Het muziekgenre Nocturne heeft totaal niets te maken met de gebedsvariant, behalve het woord nacht.

De Ierse componist John Field (1782-1837) was de eerste die muziek componeerde die hij de naam Nocturne gaf. Het eerste stuk dat hij componeerde was in 1812. Hij is de voorloper van muziek die bedoeld is om diepe emoties te raken. Hoewel hij de bedenker van de Franse Nocturne is, hebben Mozart, Haydn en Beethoven al veel eerder de Italiaanse variant ‘notturno’ boven sommige van hun orkestwerken staan.

Frédéric Chopin

Frédéric Chopin heeft, beïnvloed door John Field, 21 nocturne geschreven. Van eenvoudige, melancholische piano-mini-stukjes tot expressieve ‘verhalen’.

nocturne

Nocturne is een muziekgenre van dromerige pianomuziek. Een sfeer die de nacht oproept. Wanneer je alleen bent met je gedachten en emotie.  Chopin heeft deze sfeer weten te vangen in zijn muziek. Hij gebruikte hiervoor de ABA vorm. A staat voor een lyrische melodie en B vaak gecomponeerd  in een andere toonsoort en sfeer die haaks staat de A.

Wat ook kenmerkend is voor Chopin is dat hij vaak in mineur begint maar in majeur eindigt. Hij beschreef in zijn Nocturnes de herinnering aan zijn thuisland Polen. De heimwee die hij had naar de stralende gezichten, de feesten en de pijn van het alleen zijn klinken allemaal door in zijn muziek.

Hoewel Chopin de meeste Nocturnes gecomponeerd heeft, hebben ook Gabriel Faure, Claude Debussy en Eric Satie dit genre gebruikt. Felix Mendelssohn heeft de naam ‘Nocturne’ gebruikt in zijn toneelmuziek ‘Een midzomernacht droom’ en Aleksandr Borodin in zijn strijkkwartet Notturno.