Je bekijkt nu Robijn Tilanus: Klankduiken

Robijn Tilanus: Klankduiken

Klankduiken, wat is dat?

Klankduiken is en kort stukje muziek, van misschien maar 1 toon, een improvisatie van ongeveer 30 seconden en daar intens naar luisteren. Ondanks de korte duur heeft een klankduik zeggingskracht en het vermogen om mensen die te raken. De auteur, Robijn Tilanus omschrijft het in haar boek zo: ‘Midden in de nacht ging ik even naar buiten, want de Indonesische nachtgeluiden zijn zo fijn om naar te luisteren. Minutenlang luisterde ik naar de stilte, ik genoot ervan. En toen, opeens, hoorde ik vlakbij een luid geklapper. En onmiddellijk daarna vijf keer achter elkaar, luid en duidelijk, heel rustig ‘Gek-ko’. Daarna was het weer stil. Maar een hele andere stilte. Die gekko had de nacht veranderd. Zijn roep had minder dan dertig seconden geduurd. Dat was genoeg om impact te hebben.’

Over het boek

klankduikenIn dit boek legt ze precies uit hoe je kan klankduiken, dat je het met je hele lichaam doet en dat iedereen het kan leren. Of je nu een gevorderde muzikant bent, of net begint. Dat het te maken heeft met je gemoedstoestand: intens luisteren, overgave, volledige aandacht geven aan je muziek. Maar ook met tijd en intensiteit, je wordt even stil gezet of de tijd lijkt heel langzaam te gaan. Ook ze legt ook uit waar de knelpunten liggen of de struikelblokken, maar als je even doorzet en hard oefent dan kan klankduiken een prachtig begin vormen van een levenslang muziekleven. Een klankduik bestaat uit vier stappen: voorbereiden, spelen, ervaren en meenemen. Elk van die vier stappen helpen je om steeds meer de diepte in te gaan. In dit boek worden die stappen helder en duidelijk uitgelegd. Ook wordt er verteld hoe je vanuit een klankduik verder kunt groeien naar een langere improvisatie of naar een bestaande compositie.

Verder is dit boek ontzettend, vind ik dan, leuk en grappig vorm gegeven. Met verftekeningen van opspattend water. Teksten worden afgewisseld door deze tekeningen en door citaten van leerlingen, hedendaagse componisten, bloggers en filmproducenten.

Bestel hier Klankduiken

Trilogie

Samen met KWINTessens en VRIJ SPEL vormt het een trilogie. Alle drie de boeken gaan over muziekonderwijs en alle drie wordt er gehandeld uit: hoofd – hart- handen.

KWINTessens. Hierin ligt de nadruk vooral op het hoofd. Het gaat over harmonieleer, zag maar de grammatica van de muziek. Hierin wordt de toonsoorten, akkoorden en nog veel meer beschreven. Het is zo geschreven dat die theorie niet in je hoofd blijft zitten, maar verbonden wordt met je hart en je handen.

VRIJ SPEL. Gaat vooral over je handen. Dit boek behandelt het improviseren. In zeven hoofdstukken worden de zeven facetten van het improviseren behandelt.
Klankduiken, gaat over het hart. Hoe beleef je de muziek. Hoe zorg je er voor dat elke noot die je speelt vanuit je hart komt en iemand anders diep in zijn hart raakt?

Robijn Tilanus

Robijn Tilanus is voor improvisatiecoach. Maar ook auteur, componist en moeder van 2 volwassen kinderen. Op 7-jarige leeftijd begon ze met pianospelen. Ze volgde lessen bij o.a. Jet Rölling en deed Staatsexamen Klassiek Piano. Ze geeft honderden trainingen en workshops over de hele wereld over improviseren. Ze is auteur van KWINTEssens, over de praktische benadering van de harmonieleer via improviseren aan de piano , luisteren, spelen en zingen, én VRIJ SPEL. Dit is een boek over de facetten van improviseren, een gids voor iedereen die vrij de muziek wil spelen

Bestel hier Klankduiken