Je bekijkt nu Niveau pianoboeken

Niveau pianoboeken

Niveau pianoboeken. Heb je jezelf ook weleens de vraag gesteld op welk niveau jezelf of je kind speelt? En nog een andere vraag: welke niveau pianoboek moet ik uitzoeken voor een cadeau wanneer de gelukkige een bepaald pianoniveau heeft?

Een goede vraag, en het antwoord is best lastig. Er zijn namelijk diverse manier om pianoboeken in te delen in niveaus

De bekendste manier om niveaus in te delen is volgens het boekje ‘Nieuwe Leergang voor het Piano-onderwijs’ van Drs. W.C.M. Kloppenburg. Hij deelt de niveaus in 10 trappen in. Maar het lastige is dat 10 eigenlijk te weinig is. Zo staat op trap I boeken die je als absolute beginner al kunt spelen, maar ook boeken die eigenlijk nog te moeilijk zijn. En het is juist zo vervelend wanneer je iets nog niet kunt spelen, terwijl het wel trap I is. En trap III en IV zijn dan best van een hoog niveau en duurt het heel lang voor dat je dat onder de knie hebt, ook best frustrerend.

Uitgeverij Henle heeft een andere manier bedacht. Zij gaan uit van 9 Stufen (niveaus), één minder nog dan Drs.Kloppenburg, maar hebben zich bedacht. Want bijv bij de muziek van Bach, die gaat van Stufe 2 tot Stufe 7 zijn er tussen-niveaus bedacht, Stufe ¾, Stufe 4/5 en Stufe 5/6. Beste gemakkelijk zou je denken. Speel je op niveau 3 en is de  overstap naar niveau 4 nog te moeilijk, dan is er een tussen niveau ¾ . Dat zou ook betekenen dat je 9 niveaus hebt en 8 tussen-niveaus. Maar dit is alleen bij de Henle uitgaves gebeurd, dus dat is ook nog niet echt duidelijk.

Dan heb je een wat vage indeling: eenvoudig, gemiddeld en gevorderd. Dit is een lastige, want wanneer is iemand nu gemiddeld of gevorderd.

15 niveau voor pianomuziek

We hebben in onze webshop, 123pianomuziek, geprobeerd een indeling te maken en zijn daarbij uitgegaan van 15 niveaus. Zie daarvoor ook in de menubalk bij tab ‘Niveau’.

Eenvoudig is dan niveau 1, niveau 2, niveau 3, niveau 4 en niveau 5
Gemiddeld is dan niveau 6, niveau 7, niveau 8, niveau 9 en niveau 10
Gevorderd is dan niveau 11, niveau 12, niveau 13, niveau 14 en niveau 15

Nu schiet je hier nog niet veel mee op, maar een begin is er. Wanneer je weet in welk lesboek je nu bezig bent, weet je ongeveer je niveau. Dat helpt al een stuk. We hebben een indeling gemaakt van de methodes die het meest gebruikt worden.

Alfred Basic Pianomethode

niveau 1

Wanneer je de lesboeken van Alfred Basic Pianomethode volgt dan is bij hen de volgende indeling:

Lesboek 1 is niveau 1
Lesboek 2 is niveau 1
Lesboek 3 is niveau 2
Lesboek 4 is niveau 3
Lesboek 5 is niveau 4
Lesboek 6 is niveau 5

Hal Leonard Pianomethode

niveau 1

Wanneer je de lesboeken van Hal Leonard Pianomethode volgt dan is daar de indeling:

Lesboek 1 is niveau 1
Lesboek 2 is niveau 1
Lesboek 3 is niveau 2
Lesboek 4 is niveau 3
Lesboek 5 is niveau 4

Uiteraard is het mogelijk dat dit ook niet helemaal klopt. Maar niet een piano leerling is hetzelfde. Het is ook maar een indeling. Voor meer informatie kun je altijd kijken op Pianoboekengids of bellen met ons 0342-419197