Filter

mozart piano muziekWolfgang Amadeus Mozart is zonder twijfel de meest populaire componist aller tijden. Hij schreef opera’s, missen, symfonieën en nog vele andere muziek. Ook nu worden zijn composities nog steeds gespeeld.

Mozart kwam uit een erg muzikaal gezin. Zijn vader was componist en vioolleraar en zijn zus speelde goed piano. Mozart was een echt wonderkind. Hij kon al snel stukken spelen en zijn eerste werken componeerde hij toen hij nog maar een kleuter was.

Van 1763 tot 1766 tourde Mozart met zijn familie door Europa. Drie jaar hierna ging Mozart een aantal keer naar Italië. Hier componeerde hij een aantal opera’s, waaronder Mitridate, Re di Ponto en Lucio Silla. Nadat hij weer terug was in Salzburg ging Mozart gedreven verder met componeren. In 1780 componeerde hij de opera Idomeneo, welke een succes was. Hierna ging hij naar Wenen. Hier verbleef hij bij de familie Weber en trouwde in 1782 met Constanze Weber. Daarnaast begon hij naam voor zichzelf te maken in Wenen en zijn opera Die Entführung aus dem Serail was hier een groot succes.

Mozart werkte een poos samen met de librettist Lorenzo Da Ponte. Uit deze samenwerking kwam in 1786 de opera Le nozze di Figaro en een jaar daarna Don Giovanni. Beide opera’s waren een succes. In 1790 kwam de laatste opera in samenwerking met Da Ponte uit: Così fan tutte.

In 1788 componeerde Mozart zijn laatste drie symfonieën: symfonie nr. 39 in Es majeur, symfonie nr. 40 in g mineur en symfonie nr. 41 in C majeur. Het laatste jaar van Mozarts leven, 1791, was een erg productief jaar voor hem. Hij componeerde veel, waaronder Die Zauberflöte. Ook begon hij met het componeren van zijn Requiem, die hij alleen nooit af heeft gemaakt.

Mozart was een geweldige componist, die nu nog steeds erg bewonderd wordt. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn werken in huis halen en zo wat meekrijgen van zijn genialiteit!