Filter

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy was een Duitse componist, pianist, organist en dirigent. Hij is een van de bekendste componisten van de Romantiek.

Mendelssohn werd geboren op 3 februari 1809. Toen hij zes jaar was kreeg hij al pianoles van zijn moeder en op zijn zevende begonnen zijn lessen met Marie Bigot. Later kreeg Mendelssohn zelfs lessen van Carl Friedrich Zelter, de directeur van de Berliner Singakademie. Op zijn dertiende werd Mendelssohns eerste werk gepubliceerd en in 1826 componeerde hij zelfs een concertouverture voor Een midzomernachtsdroom, van Shakespeare.

In 1829 nam Mendelssohn het initiatief om de Matthäus Passion te dirigeren, wat een groot succes was. In de jaren hierna reisde Mendelssohn veel. In deze tijd componeerde hij een aantal van zijn bekendste werken, waaronder Symfonie Nr. 3, welke ook wel de Schotse Symfonie wordt genoemd en Symfonie Nr. 4, de Italiaanse Symfonie.

In de laatste jaren van zijn leven ging de gezondheid van Mendelssohn steeds meer achteruit. Toch bleef hij doorgaan met componeren. Nadat hij voor de laatste keer Engeland had bezocht, stierf hij in Leipzig.

Mendelssohn heeft tijdens zijn leven veel gecomponeerd en was erg succesvol. Een aantal bekende werken van hem zijn Lieder ohne Worte (Songs Without Words), Vioolconcert in e mineur en Elias.

Schumann beschreef Mendelssohn als “de Mozart van de negentiende eeuw”, een mooie beschrijving van Mendelssohn. Via onze site kun je de bladmuziek van deze grote meester in huis halen en kun je thuis genieten van de composities van de man die aan Mozart kon tippen!