Filter

David Warren Brubeck, beter bekend als Dave Brubeck, was een Amerikaanse jazzpianist en componist. Hij was erg belangrijk voor het jazz genre en zijn muziek blijft populair.

Al op jonge leeftijd kreeg Brubeck pianoles van zijn moeder, die een erg goede pianist was. De muziek kreeg Brubeck in zijn greep, maar Brubeck koos oorspronkelijk om zijn vader achterna te gaan en ging diergeneeskunde studeren. Hier ging hij niet mee door aangezien zijn passie lag bij muziek, wat hij dan ook ging studeren.

Nadat hij was afgestudeerd in 1942 moest Brubeck het leger in. Hier werd hij gevraagd om een band te vormen. Dit werd de band The Wolfpack. Na zijn tijd in het leger ging Brubeck weer studeren en kreeg les van Darius Milhaud.

Brubeck heeft in verschillende “bands” gespeeld. Na zijn studie speelde hij een tijd in een octet en daarna in een trio. In 1951 raakte Brubeck gewond tijdens het zwemmen, maar herstelde gelukkig. In ditzelfde jaar vormde Brubeck The Dave Brubeck Quartet, met onder andere Paul Desmond, die hij een aantal jaar eerder had ontmoet.

The Dave Brubeck Quartet werd langzaam steeds bekender. Ze brachten een aantal albums uit en speelden in verschillende jazzclubs en op verschillende universiteiten door het hele land. In 1955 kwam het album Brubeck Time uit, waarna nog velen volgden. The Dave Brubeck Quartet werd steeds succesvoller en in 1959 kwam hun album Time Out uit. Time Out was een grandioos succes en er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. Een van de nummers op dit album, Take Five, werd een aantal jaar later onverwachts nog een grote hit.

Na Time Out bracht Brubeck nog veel meer albums uit, waaronder Time Further Out: Miro Reflections, Time Changes en Time In. The Dave Brubeck Quartets succes kon niet meer op en ze werden ook buiten de Verenigde Staten bekend.

Brubeck trouwde in 1942 en kreeg zes kinderen. In de jaren 70 trad Brubeck een paar keer op met een aantal van hen. Het is dan ook niet zo gek dat een deel van zijn kinderen hun vader achterna zijn gegaan en iets met muziek gingen doen.

Na zijn tijd met The Dave Brubeck Quartet bleef Brubeck muziek maken en optreden. Zo bracht hij in 1994 het album Just You, Just Me uit en in 2000 het album One Alone, om maar een paar voorbeelden te noemen. Brubeck was, en is, nog steeds erg bekend en het was dan ook een groot verlies toen hij in 2012 stierf.

Brubeck heeft tijdens zijn leven veel muziek geschreven en uitgegeven. Via onze site kun je de bladmuziek hiervan voor verschillende instrumenten in huis halen en van Brubecks genialiteit blijven genieten!