Filter

Ludwig van Beethoven was een Duitse componist en pianist. Hij is een van de meest bekende en invloedrijke componisten aller tijden.

Net als vele andere grote componisten kreeg Beethoven al vanaf jonge leeftijd muziekles. Zijn eerste muzieklessen kreeg hij van zijn vader. Dat hij talent had, was al snel duidelijk. Rond 1779 kreeg hij muzieklessen van Christian Gottlob Neefe, bij wie hij ook ging werken. In de jaren hierna ontmoette Beethoven een aantal componisten en musici, waarvan er een paar erg belangrijk werden in zijn leven.

In 1792 begon Beethoven zijn studie met Joseph Haydn in Wenen, van wie hij veel leerde. Daarnaast werd hij bekend als een van de belangrijkste jonge componisten. In 1798 componeerde Beethoven de Sonate Pathétique, wat nog steeds een van zijn meest bekende composities is. Tussen 1800 en 1802 componeerde hij een heel aantal belangrijke werken, zoals de Mondscheinsonate (Moonlight Sonata), Die Geschöpfe des Prometheus (The Creatures of Prometheus) en Symfonie nr. 2.

Rond het jaar 1800 realiseerde Beethoven zich dat hij steeds minder goed kon horen en met de tijd werd hij bijna helemaal doof. Toch kon dit hem niet hinderen. Zij middenperiode van componeren begon in 1802. In deze tijd componeerde hij onder andere symfonie 3 tot 8, Pianosonate nr 21 in C en Fidelio.

In de jaren hierna had Beethoven het moeilijk. Hij werd ziek en kreeg ruzie over de voogdij van zijn neefje. Na een aantal lange jaren kon hij toch het componeren weer oppakken en componeerde onder andere de werken Wellingtons Sieg, Die Weihe des Hauses, Diabelli Variaties en Missa Solemnis. Op een gegeven moment werd Beethoven echter weer ziek en stierf uiteindelijk.

Beethoven was een groot componist en heeft geweldige werken gecomponeerd. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn composities in huis halen en daarmee een stukje van een van de belangrijkste componisten aller tijden.

Bladmuziek niet gevonden? Bel met de productspecialisten van 123pianomuziek.nl of stuur een e-mail: info@123pianomuziek.nl.