Je bekijkt nu Piano Tapas – René Kluiving

Piano Tapas – René Kluiving

Piano Tapas

piano tapas

Een leuke titel voor een nieuw pianoboek: Piano Tapas. Bij tapas denk ik direct aan lekker eten of uit eten gaan. Gezellig kletsen met vrienden en smullen van de overheerlijke kleine Spaanse gerechtjes. En dat is nu precies wat die nieuwe piano boek van René Kluiving voor bedoeld is. In het boek staan 12 verrukkelijke  kleine stijloefeningen voor de ambitieuze (aspirant-) restaurantpianist.

Motto

René Kluiving is één van de weinige pianodocenten die les geeft in jazz, blues, latin, pop-ballads en country. Zijn moto is: Stel jezelf geen doel, zeker niet op korte termijn, maar geniet van de lessen. Geniet ook van het lesmateriaal, je studiemomenten en de vooruitgang die je boekt. Daarom schrijft hij zijn boeken ook onder dat motto.  Kluiving is voortdurend bezig zijn inzicht te verbeteren zowel in methodieken als didactieken. Piano Tapas is zijn nieuwste boek en  uitgegeven in 2019.

René Kluiving

René Kluiving heeft zijn opleiding gedeeltelijk genoten bij het Sweelinck Conservatorium Amsterdam (lichte muziek). Daarnaast kreeg hij les bij diverse privé-docenten waaronder Nedly Elstak, Maarten Bruining en Chester Howard. Hij geeft les aan jonge tot zeer jonge kinderen, volwassenen, beginners en (zeer) gevorderden. Zijn inzichten verwerkt hij in nieuwe piano boeken.

Naast het lesgeven treedt René Kluiving nog regelmatig op. Hij heeft gespeeld in bijna alle grote hotels van Amsterdam (Krasnapolsky, the Grand, Apollo Meredien, Hilton, Die Port Van Cleve, etc.). Daarvoor had hij een langdurig contract bij het Driskill Hotel in Austin, Texas.

Andere boeken van René Kluiving

stam-kruinprincipe

Het Stam-Kruinprincipe ontsluiert de geheimen van de jazzvoicingtheorie op een niet eerder vertoonde manier. Door de revolutionaire methodiek en gevarieerde didactiek kan iedere jazzpianist zich snel ontwikkelen als begeleidend pianist in een jazzband. Het boek bevat 9 hoofdstukken, 148 bladzijden, 194 figuren, 69 oefeningen en een uitgebreid trefwoordenregister. Een bijna onuitputtelijke bron van informatie en inspiratie voor zowel beginnende als gevorderde jazzpianisten. Nooit werd de jazzvoicingtheorie op zo’n kraakheldere en logische manier gepresenteerd.

Nino-Rota Music is een pianotranscriptie van een vijftal filmmuziekwerken van Nino Rota, te weten: Il Bidone, Il Casanova, Amarcord, I Vitelloni en Il Padrino (The Godfather). Het piano-arrangement is van de hand van René Kluiving. De filmmuziek van Nino Rota (1911-1979) wordt gekenmerkt door een ongewone directheid, melancholische sfeer, en briljante instrumentatie. Het bijzondere aan de transcripte van René Kluiving is dat deze elementen als uitgangspunt hebben gediend bij het schrijven van het piano-arrangement van 13 pagina’s.

Het Labyrint van James. De twaalfdelige pianocyclus HET LABYRINT VAN JAMES is de muzikale uitbeelding door René Kluiving van de werkelijkheidservaring van zijn achtjarige zoon James. Lees een recensie van dit stuk.

Het Verlangen naar de Zon De componist schildert in een variatie van stijlen, plaatsen en gebeurtenissen die zijn pad kruisten. De verzameling composities wordt gekenmerkt door een grillige muzikale stijl die desondanks een zeer eigen signatuur heeft.

Motor en Formule Twaalf stijloefeningen voor piano in eigentijdse geïmproviseerde muziek. In dit ‘aan-de-slag’-boek is de linkerhand de motor en improviseert de rechterhand volgens een formule. Stijlen die aan bod komen zijn: rock, modal, pop-ballad, classic, gospel, rap, jazz, blues, rai, cocktail, tango en salsa.