Filter

Dolly Parton is een succesvolle singer-songwriter, actrice en auteur en er kunnen nog veel meer titels aan dit rijtje worden toegevoegd. Ze is een country-superster en heeft al veel albums en singles uitgebracht. Ze staat al een lange tijd in de spotlights, maar inspireert nog steeds.

Parton is het vierde kind van twaalf en haar familie had het niet makkelijk. Toch begon ze op haar zevende met het spelen van gitaar en al snel werd duidelijk dat Parton talent had. Haar carrière begon langzaam vorm te krijgen. In 1965 kreeg ze een contract bij Monument Records. Bij dit label werd haar nummer Happy, Happy Birthday Baby een klein succes en in 1967 kwam haar nummer Dumb Blonde uit.

Porter Wagoner kreeg hoogte van Parton en vroeg of zij zijn nieuwe zangeres wilde worden voor zijn TV-show, wat Parton accepteerde. Vanaf dat moment begonnen Wagoner en Parton samen duetten op te nemen, waaronder The Last Thing on My Mind, Please Don’t Stop Loving Me en Say Forever You’ll Be Mine.

In die tijd waren de solo-albums van Parton niet zo succesvol als haar duetten met Wagoner. Dit begon in 1970 te veranderen toen ze Mule Skinner Blues zong. Hierna had ze veel eigen hits, waaronder Joshua, Coat of Many Colors, het erg bekende nummer Jolene en I Will Always Love You. Naast succesvolle albums en nummers kreeg Parton ook een TV-show: Dolly.

Haar albums die volgden waren grote hits. Zoals New Harvest…First Gathering, Here You Come Again en Heartbreaker. In 1980 kwam het nummer 9 to 5 uit, wat de titelsong was van haar acteerdebuut. Het kon niet beter gaan met Partons carrière, tot ongeveer 1986. Hierna ging het een aantal jaren wat moeizamer. Dit hield Parton natuurlijk niet tegen. Zo kwam het album Trio uit, wat een groot succes was.

Ook in het nieuwe millennium bracht Parton geweldige albums uit. Een aantal zijn Halos & Horns, Those Were the Days en Backwoods Barbie. Hiernaast kwam in 2015 de film Dolly Parton’s Coat of Many Colors uit, wat een groot succes was.

Dolly Parton is een geweldige zangeres, die ook nu nog albums uitbrengt. Zo bracht ze niet lang geleden nog de albums Pure & Simple en I Believe in You uit. Via onze site kun je de bladmuziek van haar vele albums en nummers in huis halen voor verschillende instrumenten!