Filter

Charlie Parker is zonder meer een van de beste saxofonisten aller tijden. Hij had, en heeft, een grote invloed op de jazzwereld en wordt ook nog gezien als een van de belangrijkste muzikanten binnen de bebop. Hij is ook wel bekend als Bird, of Yardbird.

Parker begon vroeg met het spelen van saxofoon en werd al snel verliefd op muziek. Hij begon veel te oefenen en ontwikkelde zich snel. Ook speelde hij in verschillende bands. In 1939 ging hij naar New York, waar hij op zijn werk Art Tatum hoorde spelen. Niet lang hierna ging hij spelen met de band van Jay McShann.

Hierna speelde Parker nog bij verschillende andere bands en hij ontmoette Dizzy Gillespie. Ze begonnen rond 1944 samen te werken en zorgden voor vernieuwing in de jazzwereld. In de jaren die volgden, bleven ze de wereld verbazen met hun nieuwe composities en spel. Een aantal composities uit deze jaren zijn Anthropology, Groovin’ High, Ornithology en Scrapple from the Apple.

Helaas ging het bergafwaarts met Parker. Hij was verslaafd geraakt aan heroïne en kreeg andere problemen. Toch had hij nog wel periodes waarin hij erg geïnspireerd was en waarin hij geweldige muziek maakte. Parker stierf op 34-jarige leeftijd in 1955.

Parker heeft veel geweldige composities gecomponeerd, waarvan er een aantal echte jazzstandards zijn geworden. Een aantal van deze composities zijn Billie’s Bounce, Au Privave en de albums Charlie Parker with Strings.

Hoewel Charlie Parker jong stierf, heeft hij veel invloed gehad op de muziekwereld en zijn composities zijn nog steeds bekend en worden overal gespeeld. Via onze site kun je de bladmuziek van deze composities in huis halen en zelf geïnspireerd worden door de genialiteit van Parker!