Filter

Jacques Offenbach was een van de beste cellisten van Europa en een erg bekende en succesvolle componist van bijna 100 operettes.

Offenbach werd geboren in Duitsland. Zijn vader leerde hem viool spelen toen hij nog erg jong was en toen hij negen was begon hij met het spelen van cello. Dit leerde hij erg snel en samen met zijn broer en zus vormde hij een trio dat samen optrad. In 1833 vertrok Offenbach met zijn vader en broer naar Parijs, waar hij aangenomen werd op het conservatorium. Na een jaar was hij er echter helemaal klaar mee en hij stopte met zijn studie.

Om zichzelf financieel te ondersteunen, ging Offenbach werken als een cellist bij de Opéra-Comique. In deze tijd kreeg hij ook les in compositie. Terwijl hij cellist was, componeerde hij een heel aantal stukken en op een gegeven moment besloot hij de focus vooral te leggen op het componeren. Twee voorbeelden van zijn operettes uit de jaren 50 zijn Les deux aveugles en Le violoneux. Zijn eerste avondvullende operette was Orphée aux enfers, welke in 1858 uitkwam. Deze was een groot succes.

De meest succesvolle jaren van Offenbach waren 1860-1870. In deze tijd componeerde hij veel succesvolle operettes, waaronder La belle Hélène, La vie parisienne, La Grande-Duchesse de Gérolstein en La Périchole. In 1870 brak de Frans-Duitse Oorlog uit, waarna Offenbach het een tijd moeilijker had. Toch werden zijn operettes na de oorlog wel weer goed ontvangen. Zijn meest bekende opera uit deze tijd is La fille du tambour-major, uit 1879.

In de laatste jaren van zijn leven kreeg Offenbach wat problemen met zijn gezondheid. Hij wilde echter nog een opera componeren en ging hier dan ook hard mee aan de slag. Dit werd de opera Les contes d’Hoffmann. Hij heeft deze opera alleen nooit helemaal af kunnen maken.

Offenbach was dus een invloedrijke componist. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn vele werken in huis halen en ervan blijven genieten!