Filter

Nirvana was een Amerikaanse band en is een van de best verkopende bands aller tijden. Ook nu, veel jaar nadat het laatste studioalbum is uitgekomen, is de band nog erg populair.

Het eerste zaadje voor de band Nirvana werd gepland toen Kurt Cobain Krist Novoselic ontmoette in 1985. Twee jaar later was het zover; samen richtten ze een band op en namen Aaron Burckhard aan als drummer. Na een aantal andere drummers te hebben gehad na Burckhard, kwam Chad Channing bij de groep. En na een aantal naamsveranderingen, besloot de band Nirvana te gaan heten.

In 1989 werd het debuutalbum van Nirvana uitgebracht: Bleach. Op Bleach staan onder andere de nummers Love Buzz en About a Girl. Met dit album begon de succesvolle weg van de band. Een jaar hierna kwam Sliver/Dive uit. In 1990 kwam er ook weer een verandering in de leden van de band; Channing verliet de groep, Dale Crover kwam in zijn plaats. Dit was niet voor lang, want al snel werd Crover vervangen door Dave Grohl.

Niet lang hierna begon de band met het opnemen van hun tweede studioalbum. Eind 1991 kwam dit album uit: Nevermind. Er werd verwacht dat er wel redelijk wat aantal exemplaren zouden worden verkocht van het album, maar het album werd snel een grote hit. Mede door het nummer Smells Like Teen Spirit werd het album zo’n groot succes dat het album uitverkocht was in een korte tijd en er veel exemplaren bijgemaakt moesten worden. Een aantal andere geweldige nummers op Nevermind zijn Come as You Are, Lithium en Polly.

Door omstandigheden werd er een poos niet gewerkt aan een nieuw studioalbum. In plaats daarvan kwam in 1992 het compilatiealbum Incesticide uit. Het begon echter ook steeds slechter te gaan met Cobain, wat geprobeerd werd buiten de media te houden.

In 1993 begon Nirvana te werken aan hun derde studioalbum en in september kwam In Utero uit. Het album was een succes. Na een tour en andere optredens ging het toch weer slechter met Cobain en in april stierf hij.

Na de dood van Cobain zijn er nog een aantal verschillende albums en nummers van de band uitgebracht, waaronder verschillende live-albums. Voorbeelden zijn MTV Unplugged in New York, From the Muddy Banks of the Wishkah en Nirvana. Via onze site kun je de bladmuziek van de nummers en albums van Nirvana in huis halen, voor verschillende instrumenten! Zo kun je in je eigen huis hun geweldige muziek leren spelen.