Filter

Thea Musgrave

Rijke en krachtige muzikale taal en een sterk gevoel voor drama. Deze kenmerken hebben de Schots-Amerikaanse componist Thea Musgrave tot een van de meest gerespecteerde en opwindende hedendaagse componisten in de westerse wereld gemaakt. Haar werken worden uitgevoerd in grote concertzalen, festivals en radiostations aan beide zijden van de Atlantische Oceaan.

Haar werk

Haar werk staat bekend om de helderheid, de vaardigheid van haar orkestraties en de kracht van haar muzikale communicatie. Thea Musgrave  heeft steeds nieuwe manieren onderzocht om in essentie dramatische situaties in haar muziek te projecteren. Hierbij heeft ze de conventionele grenzen van instrumentale uitvoering vaak veranderd en verlegd, door hun muzikale en dramatische impact.

Concertwerk

Beide zonder programmatische inhoud (zoals het Klarinetconcert, het Hoornconcerto, het Altvioolconcert en Space Play), en anderen met specifieke programmatische ideeën, allemaal uitbreidingen van concerto-principes. In sommige hiervan zijn, om het dramatische effect te vergroten, de sonische mogelijkheden van ruimtelijke akoestiek opgenomen. Het klarinetconcert bijvoorbeeld, hierin beweegt de solist door de verschillende secties van het orkest. In het hoornconcert zijn de orkesthoorns rond de concertzaal gestationeerd . De spelers zijn dus niet alleen de personen in een abstracte muzikale dialoog, maar ook zeer veel de levende (en vaak peripatetische) belichaming van hun dramatis personae.

Koorwerken

Haar 10 grootschalige en verschillende kameropera’s van de afgelopen 40 jaar beginnend met The Voice of Ariadne (1972) en gevolgd door Mary, Queen of Scots (1977), A Christmas Carol (1979), Harriet, the Woman Called Moses (1984 ) en Simón Bolívar (1992) zijn in alle opzichten de echte opvolgers van deze instrumentale concerten.

Prijzen

Musgrave heeft vele opmerkelijke prijzen ontvangen, waaronder twee Guggenheim Fellowships, de Ivors Classical Music Award 2018 en The Queen’s Medal for Music. Ze kreeg in 2002 een CBE op de Queen’s New Year’s Honour List.