Filter

Thelonious Monk was een jazzpianist en componist. Hoewel zijn muziek eerst niet erkend werd, werd hij later in zijn leven als geniaal bestempeld. Monk had een unieke speelstijl en heeft veel geweldige nummers gecomponeerd.

Monk begon al op jonge leeftijd met het spelen van piano. In zijn jeugd was dus al het zaadje geplant voor zijn latere succes. Ook in zijn tienerjaren was Monk met het pianospelen bezig en niet veel later werd hij pianist bij Minton’s Playhouse. Hiernaast begon hij met het ontwikkelen van een eigen stijl. In 1944 componeerde Monk Round Midnight, wat nu een echte jazzstandard is.

Helaas leek de wereld eerst nog niet klaar voor de genialiteit van Monk. Men vond zijn muziek maar niks en vond dat hij niet goed piano kon spelen. Een aantal mensen geloofden gelukkig wel stellig in Monk en later zouden zij hun gelijk krijgen. Gelukkig hield deze negativiteit van het publiek Monk niet tegen en hij bleef rustig doorgaan met het creëren van muziek. Beetje bij beetje warmde het publiek op tegenover hem.

In 1956 kwam het album Brilliant Corners uit en dit wordt gezien als het eerste echte succes van Monk. Niet lang hierna vormde Monk een kwartet met onder andere John Coltrane, waarmee hij een poos speelde. Monk werd steeds bekender en nu werkte het in zijn voordeel dat zijn speelstijl uniek was ten opzichte van andere jazzpianisten.

Na zijn kwartet met Coltrane tourde Monk rond met een kwartet. Ook bracht hij gestaag nieuwe muziek uit en was razend populair. Rond 1973 stopte Monk echter en ging met pensioen. Hier en daar trad hij nog wel eens op, maar verder bleef hij uit het zicht. In 1982 stierf hij.

Monk heeft veel geweldige nummers gecomponeerd tijdens zijn leven, waarvan er een aantal zelfs jazzstandards zijn! Een aantal noemenswaardige nummers en albums zijn 52nd Street Theme, Epistrophy, Blue Monk, Straight, No Chaser en Monk’s Dream. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn nummers en albums in huis halen, voor verschillende instrumenten.