Filter

Olivier Messiaen was een Franse componist en organist. Hij was een van de grootste componisten van de twintigste eeuw.

Messiaen kreeg in zijn jeugd pianoles en begon toen al met kleine stukken te componeren. Toen hij nog maar elf was, werd Messiaen aangenomen op het Conservatoire de Paris. Op het conservatorium was hij een goede leerling en hij won daar een aantal prijzen.

In 1931 werd Messiaen organist van de Église de la Sainte-Trinité, wat hij tot zijn dood zou blijven. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd hij gevangen genomen. Terwijl hij gevangen zat componeerde hij het stuk Quatuor pour la fin du temps voor een aantal musici die met hem gevangen zaten. Een jaar nadat hij gevangen was genomen werd hij vrijgelaten.

In 1971 begon Messiaen met het componeren van de opera Saint-François d’Assise. Het was een geweldig werk en velen dachten dat dit het laatste werk zou zijn van Messiaen, maar na deze opera heeft hij nog een heel aantal stukken gecomponeerd.

Messiaen werd geïnspireerd door het gezang van vogels en dit kwam ook terug in een aantal van zijn werken. In het werk Réveil des oiseaux komt bijvoorbeeld het gezang van vogels terug, net als in Catalogue d’oiseaux (Catalogue of birds).

Messiaen was een groot componist. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn werken in huis halen voor verschillende instrumenten.