Filter

Claude Debussy was een van de meest invloedrijke componisten van de negentiende en twintigste eeuw. Hij werd zelfs gezien als de eerste impressionistische componist, alhoewel hij dat zelf absoluut niet zo vond.

Op zijn zevende kreeg Debussy zijn eerste muziekles. Een paar jaar later mocht hij studeren aan het Conservatoire de Paris, wat hij een aantal jaren deed. In 1884 won Debussy een prestigieuze prijs: de Prix de Rome, met zijn cantate L’enfant prodigue. Omdat hij de Prix de Rome gewonnen had mocht hij in Rome studeren. Hier genoot Debussy alleen niet echt van. Nadat hij weer terug was gekomen in Parijs kreeg hij gelukkig weer veel inspiratie en componeerde hij veel.

In 1902 werd Debussy’s opera Pelléas et Mélisandre opgevoerd, wat een groot succes was. Dit zorgde ervoor dat Debussy ook buiten Frankrijk bekend werd. Hij begon rond deze tijd echt naam voor zichzelf te maken en kreeg ook een goede reputatie.

Debussy’s liefdesleven was complex. Uiteindelijk trouwde hij met Marie-Rosalie Texier, van wie hij nauwelijks vijf jaar daarna scheidde omdat hij iemand anders had gevonden: Emma Bardac. Met haar kreeg hij een dochter, Claude-Emma. Claude-Emma werd een grote inspiratie voor Debussy.

Voor bijna elk genre heeft Debussy wel wat gecomponeerd. Dit maakt hem erg bijzonder. Om een voorbeeld te noemen: zijn Prélude à l’après-midi d’un faune. Dit werk wordt gezien als zijn eerste meesterwerk voor orkest. Een aantal andere werken van hem zijn Children’s Corner, La Mer, Pour le Piano en Images.

Een meesterlijke componist, zo kun je Debussy wel noemen. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn geweldige composities in huis halen en genieten van al de verschillende, meesterlijke werken van Debussy.