Filter

William Byrd was een Engelse componist. Hij was een van de meest getalenteerde en veelzijdige componisten van zijn tijd.

Het is niet zeker wanneer Byrd geboren is, waarschijnlijk rond 1543. Van zijn verdere jongere jaren is ook weinig bekend. Byrd was waarschijnlijk een koorknaap en kreeg les van Thomas Tallis. In 1563 werd Byrd organist van de kathedraal van Lincoln, wat hij bleef tot 1572. Tijdens zijn tijd als organist van de kathedraal componeerde hij ook een heel aantal stukken.

Byrd en Tallis kregen van Koningin Elizabeth I een patent op het printen van muziek in 1575. Samen brachten ze een boek uit onder de naam Cantiones quae ab argumento sacrae vocantur (of: Cantiones Sacrae), opgedragen aan de Koningin.

Het katholicisme werd voor Byrd steeds belangrijker. Hij had dan ook last van de vervolging van de katholieken die het Anglicanisme afwezen, maar bleef op goede voet met de Koningin. In deze tijd bleef Byrd gewoon missen componeren en andere gewijde muziek.

Byrd was als componist erg productief. Hij heeft namelijk veel motetten gecomponeerd, die opgenomen zijn in Cantiones Sacrae en Gradualia. Ook componeerde hij psalmen, sonnetten, stukken voor klavier en noem maar op. Een aantal van zijn werken zijn The Marche before the Battell, welke nu bekend staat als The Earl of Oxford’s March, Sellinger’s Round en Haec dies.

Byrd was een veelzijdig componist. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn vele werken in huis halen, waarmee je nooit uitgespeeld raakt!