Filter

Johannes Brahms was een Duitse componist en pianist. Hij was een van de belangrijkste componisten uit de Romantiek en wordt vaak samen genoemd met Beethoven en Bach.

Brahms kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader al op jonge leeftijd. Zijn vader leerde hem dus de basis aan. Later kreeg hij les van andere muziekleraren. Brahms begon ook al jong met het componeren van kleine muziekstukken, wat zijn ouders eerst niet goed vonden aangezien ze vonden dat hij zich beter geheel kon focussen op het pianospelen.

Rond zijn twintigste ontmoette Brahms Joseph Joachim, met wie hij de rest van zijn leven vrienden zou blijven. Via Joachim kwam Brahms ook in aanraking met Schumann en zijn vrouw. Schumann was onder de indruk van Brahms, waardoor uiteindelijk een aantal van Brahms’ composities gepubliceerd werden onder Brahms’ eigen naam. Zijn carrière als componist kwam vanaf dat moment echt op gang.

In 1867 voltooide Brahms een van zijn meesterwerken: Ein deutsches Requiem. In deze tijd had hij ook succes met Ungarische Tänze (Hongaarse dansen), Liebeslieder Walzer en Symfonie nr. 1 in c-mineur. Na de goede ontvangst van de eerste symfonie, volgden er nog een aantal bekende werken, waaronder zijn Symfonie nr. 2 in D-majeur, Violinkonzert in D-Dur en Tragische Ouvertüre.

Hoewel Brahms misschien wilde stoppen met componeren en met pensioen wilde gaan, deed hij dit niet. In zijn laatste jaren heeft hij onder andere nog Vier ernste Gesänge en elf koraalpreludes voor orgel gecomponeerd.

Brahms was een groot componist. Zijn werken zijn nog steeds erg geliefd en zullen dat ook blijven. Via onze site kun je de bladmuziek van zijn geweldige composities in huis halen, bekend of minder bekend!